InstallQ

ERKEND elektricien
06 55 333 013

Storing

Stroomstoring

Een stroomstoring komt altijd op een ongelegen moment. Het kan zijn dat niet alleen bij u, maar ook bij alle naast gelegen woningen de stroom is uitgevallen of zelfs uw hele woonwijk niet meer over stroom beschikt. Check eerst even bij de buren. Zitten ook zij (deels) zonder stroom, bel dan het Landelijk Storingsnummer (0800-9009).

Oorzaak stroomstoring opsporen en oplossen

Echter meestal is de oorzaak een apparaat dat lekstroom veroorzaakt of teveel stroom trekt.
Of denk aan het gelijktijdig teveel apparatuur aan hebben staan waardoor de stop/groep overbelast wordt. Een eerste inspectie in de meterkast geeft vaak al een antwoord. Is er één groep uitgeschakeld of is de aardlekschakelaar uitgeschakeld. Vaak is het een kwestie van de schakelaar weer omzetten.

Aardlekschakelaar en stekkertest:
Staat de aardlekschakelaar naar beneden, dan zijn alle groepen die door deze aardlekschakelaar beveiligd worden ook uitgeschakeld. Dat kunnen 1 tot 4 groepen zijn. Een groot deel van de woning zal dan zonder stroom zijn.
Zet de schakelaars van de betreffende groepen naar beneden en vervolgens schakel je de aardlekschakelaar in. Als het goed is zal de aardlekschakelaar nu niet uitschakelen. Vervolgens schakel je één voor één de groepen weer in. Is de storing nog aanwezig, dan zal bij het inschakelen van één van deze groepen de aardlekschakelaar eruit springen.
Deze groep uitgeschakeld laten en de overige groepen en de aardlekschakelaar kunnen weer ingeschakeld worden. 
Je weet nu in welke groep de storing zit.
Omdat de storing kan zitten in een apparaat dat op deze groep is aangesloten kun je de stekkers van de apparatuur eruit halen en vervolgens de groep in de groepenkast weer inschakelen. Apparatuur welke vaak aardlekstoringen geven zijn apparaten die vocht kunnen bevatten. Close-in-boiler, koelkast, vrieskist, wasmachine, wasdroger, CV-ketel maar ook de waterkoker of het koffiezetapparaat.
Als de aardlekschakelaar er nu niet uitspringt dan zit de oorzaak in één van de afgekoppelde apparaten.

Mocht echter het probleem zich direct herhalen dan zal de oorzaak opgespoord moeten worden en worden verholpen. Met de juiste meetapparatuur en een gericht stappenplan gaan wij de oorzaak opsporen en oplossen.

Scroll naar boven