InstallQ

ERKEND elektricien
06 55 333 013

Aarding van de groepenkast

Aarding van de groepenkast

Een goede aarding voorkomt dat apparaten onder stroom komen te staan door aardsluiting. Dat risico bestaat wanneer in een toestel met een metalen behuizing, zoals een wasmachine of droger, de toevoerleiding van de stroom in contact komt met de metalen behuizing.
De isolatie van de toevoerdraad moet dit voorkomen, maar door slijtage of losschieten van de isolatie kan het toch misgaan.

Is het stopcontact geaard, dan stroomt de elektriciteit weg naar de aarde via een extra draad in de aansluitkabel van het apparaat, zodat het apparaat niet onder stroom komt te staan. Bij aardsluiting sluit de aardlekschakelaar de elektriciteit af of de stop slaat door.

aarding van de groepenkast

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op voor een prijsopgave.

Installatie niet meer geaard, hoe merk je dit?

Als uw installatie niet meer geaard is, merkt u dat niet zo snel. De wasmachine bijvoorbeeld blijft het gewoon doen als de aardedraad los zit of ontbreekt.

Ondeugdelijke aarding wordt vaak pas ontdekt wanneer er iets fout gaat. Dan stroomt de elektriciteit niet weg, waardoor brand kan ontstaan of de gebruiker onder stroom kan komen te staan. Omdat vocht een goede geleider is van elektriciteit, moet u vooral oppassen in een vochtige omgeving, zoals de badkamer, keuken, garage, kelder en schuur.
De aarding van uw huis verloopt via uw groepenkast.

Bij huizen van voor 1975 is de aardedraad doorgaans aangesloten op de waterleiding van het waterleidingbedrijf. Via de metalen waterleidingen in de straat zal eventuele stroom op de aardedraad verdwijnen in de grond.
Op steeds meer locaties worden de metalen waterleidingen vervangen door kunststof waterleidingen. Deze leidingen geleiden geen stroom. Indien de aarding van uw woning via de waterleiding verloopt, kan dat tot levensgevaarlijke situaties leiden.
Dan zal middels een aardpen alsnog voor een deugdelijke aarding gezorgd worden. Zie ook onze tarieven.

Scroll naar boven