InstallQ

ERKEND elektricien
06 55 333 013

Inductiekoken

Voordelen inductiekoken

Inductiekoken wordt steeds populairder. Helemaal omdat de overheid ook wil dat we overschakelen van gas op elektriciteit.
Het grootste voordeel van koken op inductie is het feit dat het energiezuinig is. Sterker nog, het is de meest energiezuinige manier van koken.

De energie die gebruikt wordt bij inductiekoken heeft een rendement van ongeveer 80-90%. Dit is een enorm verschil met koken op gas waarbij een rendement van slechts 50-60% behaald wordt.

inductie kookplaat meterkast breda
aarding van de groepenkast breda

Aparte elektriciteitsgroep voor inductiekoken

Nadeel van koken op inductie is dat er een aparte elektriciteitsgroep aangelegd dient te worden in de groepenkast. Deze extra groep kan in sommige gevallen een kookgroep zijn. Voor een betere verdeling van de stroom verdient een krachtgroep de voorkeur. Is ietsje duurder, maar niet altijd realiseerbaar*.

Van de groepenkast tot aan de kookplaat zal een 5-aderige kabel gelegd moeten worden. In de keuken wordt een Perilex-aansluiting (stopcontact) gemonteerd.

* Voor krachtstroom dient uw groepenkast door een drie-fasen aansluiting gevoed te worden.
Is er slechts een 1-fase voeding dan dient bij de netbeheerder uitbreiding/verzwaring aangevraagd te worden.

Perilex stekker en een 5-aderige thermosnoer

Heeft u een keuken gekocht inclusief plaatsing, dan wordt in 90% van de gevallen de kookplaat niet aangesloten. Heel begrijpelijk maar wel een (financiële) tegenvaller. Hiervoor is een Perilex stekker en een 5-aderige thermosnoer nodig.

De vijf aansluitpunten zullen op de juiste wijze moeten worden aangesloten op de stekker, maar ook aan de onderzijde van de kookplaat. Ieder merk heeft zo zijn eigen aansluitwijze met vaak meerdere mogelijkheden.

inductiekoken aansluiten breda elektricien

Gasloos koken

Inductiekoken is steeds meer een veel gekozen alternatief voor het koken op gas. Hierdoor gaat u wel meer elektriciteit verbruiken.

Laat u vóór de aanschaf van een inductiekookplaat adviseren door een installateur omtrent de mogelijkheden. Zo krijgt u vooraf inzicht in de aanpassingen en de bijbehorende kosten.

Scroll naar boven