Aarding van de groepenkast

 

Als het goed is, heeft u een woning met alleen nog maar geaarde stopcontacten.

Een goede aarding voorkomt dat apparaten onder stroom komen te staan door aardsluiting.
Dat risico bestaat wanneer in een toestel met een metalen behuizing, zoals een wasmachine of droger, de toevoerleiding van de stroom in contact komt met de metalen behuizing. De isolatie van de toevoerdraad moet dit voorkomen, maar door slijtage of losschieten van de isolatie kan het toch misgaan. In dat geval stroomt de elektriciteit weg naar de aarde via een extra draad in de aansluitkabel van het apparaat, zodat het apparaat niet onder stroom komt te staan. Anders zou u worden geëlektrocuteerd wanneer u het aanraakt. Bij aardsluiting sluit de aardlekschakelaar de elektriciteit af of de stop slaat door.

 

 

Installatie niet meer geaard, hoe merk je dit?

 

Als uw installatie niet meer geaard is, merkt u dat niet zo snel. De wasmachine bijvoorbeeld blijft het gewoon doen als de aardedraad los zit of ontbreekt. Ondeugdelijke aarding wordt vaak pas ontdekt wanneer er iets fout gaat. Dan stroomt de elektriciteit niet weg, waardoor brand kan ontstaan of de gebruiker  onder stroom kan komen te staan. Omdat vocht een goede geleider is van elektriciteit, moet u vooral oppassen in een vochtige omgeving, zoals de badkamer, keuken, garage, kelder en schuur.

 

De aarding van uw huis verloopt via uw groepenkast. Bij huizen van voor 1975 is de aardedraad meestal aangesloten op de waterleiding van het waterleidingbedrijf. Via de metalen waterleidingen in de straat zal eventuele stroom op de aarde-draad verdwijnen in de grond.

Op steeds meer locaties worden de metalen waterleidingen vervangen door kunststof waterleidingen. Deze leidingen geleiden geen stroom. Indien de aarding van uw woning via de waterleiding verloopt, kan dat tot levensgevaarlijke situaties leiden.

 

 

Vervanging waterleidingen

 

Als het goed is, krijgt u (of heeft u deze al gekregen) van de energieleverancier een brief (zie documenten) dat de waterleidingen worden vervangen. 
U dient zelf te (laten) controleren of de veiligheidsaarding onafhankelijk van de waterleiding werkt. Is dit niet het geval, dan zal u dit zelf moeten regelen.

Dat kan door middel van een koperen aardpen van minimaal 3 meter in de grond te slaan en hierop de aardedraad aan te sluiten. Vervolgens zal met speciale meetapparatuur gecontroleerd moeten worden of de nieuwe aardpen afdoende de stroom kan afvoeren.

In een bijgevoegde 'Verklaring Veiligheidsaarding' (zie documenten) vrijwaart u het waterleidingsbedrijf dat ze de  metalen waterleidingen kan vervangen, zonder gevaar voor de gebruikers.

 

U begrijpt dat dit geen werk is voor een doe-het-zelver. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de plaats van de groepenkast. De gemiddelde kosten bedragen € 195,-.

Zie ook onze tarieven.

 

 

Contactformulier

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Contactgegevens

 

OVI-ELECTRA

 

Heilig Harthof 1

4818 RN Breda

T    06 55 333 013

E    ovi.electra@gmail.com

Kvk 20118601